Kis élet, kis csodák – Rakovszky Zsuzsa elbeszélései

Hauer Cukrászda és Kávéház
(Budapest, VIII., Rákóczi út 47-49. – különterem)
2020. október 29. csütörtök 18:00-tól

Helga hosszan habozik a saját cédulája fölött: mit is szeretne legjobban? Fél éve, egy éve még tudta volna, hogy mit írjon, de mostanában, úgy látszik, nem vágyik többé semmire – még mindig úgy érzi magát, panaszolta Bettinek idefelé jövet, „mint egy idegkezelt fog”. Sokszor szinte hallja, amint az idő üresen surrogva szalad a lakás csendjében, mint valami régimódi magnószalag, amelyről véletlenül mindent letöröltek. És mintha gyorsabban is telne mostanában, mint régebben – nagy, rágatlan időfalatok csúsznak le a torkán, hónapok zuhannak észrevétlenül a semmibe. „Szeretném megint érezni, hogy élek” – írja hirtelen elhatározással a cédulára, aztán összehajtogatja, és szégyenkezve beleejti a háromlábú ezüsttálba, ahol a többieké már ott fehérlik. A szép holdas körmű kéz az égő gyufával a tál felé közelít, az egyik cédula pereme fölparázslik, majd nagyot lobban.

Rakovszky Zsuzsa éles megfigyeléseken alapuló elbeszéléseinek szereplői nők, akik három életszakasz: a kiskamaszkor, a felnőtt élet és az öregkor képviselői. Problémáik, amelyekről a történetek szólnak, ezeknek az életkoroknak a tipikus problémái: a függetlenné válás vágya és a szexualitás megjelenése; a párkapcsolatok, a házasságok, a megélhetés nehézségei, kudarcai, az útkeresések; a gyász, a magány, a fizikai leépülés, a számadás a halál előtt.

A kiválasztott négy elbeszélést „A Hold a hetedik házban” c. kötet tartalmazza (Magvető, 2009):

  • Kalkutta liegt am ganges…
  • Mája fátyla
  • Az álom
  • Triptichon

A kötet szabadon elérhető a Digitális Irodalmi Akadémián: https://opac.dia.hu/record/-/record/PIMDIA7900

Új tagoknak: a meetup előtt feltétlenül olvasd el az elbeszéléseket, mert csak így tudsz igazán a beszélgetésünk aktív részesévé válni!

Gyülekező 17:45-től, kezdés 18 órakor!

Jelentkezés meetup.com-os oldalunkon! Kattints ide!

Önkéntes helyszíni könyvvásárlásoddal (1,000.- Ft/db) hozzájárulsz az Irodalmi Szalon meetup fenntartásához.

Az Irodalmi Szalon meetup helyszíne és támogatója a Hauer Cukrászda és Kávéház. A Hauer Cukrászda és Kávéház az ötödik legrégebbi cukrászda Magyarországon. Mindennap reggel 9 és este 8 óra között várja vendégeit békebeli kávéházi környezetben – nemcsak kézműves süteményekkel és tortákkal, kiváló olasz kávéval és más italokkal, hanem kiadós reggelivel, könnyű salátákkal és válogatott hazai ízekkel is. Tegyél időutazást az aranykorba!

Javaslatod van meetup-os olvasnivalóra? Kíváncsian várjuk!

Mi is pontosan ez az irodalmi szalon meetup?