Nálunk járt a csillagszórómosolyú

Mindenesetre olyan képet vágott, mintha máris fejfájást kapott volna a lány csillagszórómosolyától. Aztán kissé hátravetette a fejét, úgy felelt. Böske előrenyomult, kérdezett és mosolygott.

Az Irodalmi Szalon meetup-ot sok mindenért szeretjük. Például azért, mert időnként, meglepetésként egészen különleges vendégek toppannak be. Így történt a március 28-i, Mándy Iván és novellái köré szervezett meetup-on is.

Még készülődtünk, amikor egy kedves, idős hölgy jelent meg a teremben. Bemutatkozott, Román Panni vagyok, mondta. Mi következtünk, aztán a hölgy folytatta a lánykori nevével: Somogyi Panni.

Román (Somogyi) Panni az Irodalmi Szalon meetup-on

Panni néni volt 1950-1952 között Mándy Iván barátnője. Mesélt nekünk Mándy mellett eltöltött időszakról, Mándy szokásairól, Mándy Gyuláról, a kicsapongó hírlapíró édesapáról és fiára gyakorolt hatásáról, Mándy színtelen édesanyjáról. Történeteket hallottunk az akkori írók világáról, a Darling presszó közönségéről, a megfelezett szimpla kávékról. Feltűnt Pilinszky és Ottlik is a mondatok között. Azt is megtudtuk, hogy Mándy megkérte a kezét, de Panni néni nem tartotta kellően “kalandornak” Mándyt, ezért kikosarazta. Hallottunk Panni néni tanítói időszakáról, a Paraszti Évával való kapcsolatáról, és nagyrészt az ő elbeszéléseiből megszületett Fabulya feleségei című könyvről, amiben a csillagszórómosolyú Böskét Panni néniről mintázta meg Mándy.

Panni néni az alábbi sorokkal üdvözöl minden Irodalmi Szalon meetup tagot:

Látod, látod, ha ott lettél volna közöttünk Te is…

(Egy 2015-ös interjú Panni nénivel: Jobban szeretett, mint én őt)